Wat advies en informatie

- Kook verse of gedroogde pasta grondig.
- Het bewaren van onze pasta.
- Tipo 00-meel, harde tarwegriesmeel, gedroogde pasta op lage temperatuur.
- AL BRONZO getrokken pasta, wat is dat?
- Waarom Italiaans meel en griesmeel?
1. Kook onze verse eierpasta grondig.
Een gouden regel: 1-10-100 (1L water, 10g grof zout voor 100g pasta)
Haal uw pasta minimaal 1 uur vóór bereiding uit de koelkast, zodat het water tijdens het koken niet te veel afkoelt.
Water koken.
Voeg het zout toe, 10 g/l (als je het zout in koud water doet, duurt het langer om te koken).
Wacht tot het koken weer aan de kook is.
Gooi de pasta in één keer in het water, zonder hem eerst los te maken, en meng met een vork.
"Al dente" kooktijd voor onze pasta aangegeven op de verpakking. Verse pasta is vrij snel gaar! 1 tot 5 min, droge pasta duurt iets langer.
Meng tijdens het koken meerdere keren en breng de pasta van onder naar boven.
Droogleggen.
Doe de pasta terug in de pan, meng en voeg de saus naar keuze toe, of bak de pasta in een pan waarin de saus is bereid.
Voeg nooit olie toe aan water en stop het koken niet door koud water toe te voegen.
2. Bewaren van pasta.
Onze verse eierpasta kan in de originele gesloten verpakking in de koelkast (max. 7°) 7-9 dagen bewaard worden zonder de koelketen te onderbreken. Ze kunnen ook enkele maanden worden ingevroren, bij voorkeur in een luchtdichte verpakking (-18° min.). Het verdient dan de voorkeur om ze langzaam in de koelkast te ontdooien (zoals elk ander bevroren product). Onze pasta wordt gemaakt met verse, ongepasteuriseerde eieren, kan dus niet in de open lucht worden gedroogd zoals pasta met water, het zou niet bewaren en het bacteriologische risico zou aanzienlijk zijn. Je mag ze niet rauw eten!
Onze verpakking: Verse pasta wordt verpakt in recycleerbare en composteerbare kraftpapierverpakkingen of in een luxe kartonnen doos met venster (naar keuze). De pesto's zijn verpakt in een luchtdichte, herbruikbare glazen pot. Gedroogde pasta in een herbruikbaar linnen zakje of kraftpapier naar keuze.
3. Bloem type 00, griesmeel van harde tarwe, gedroogde pasta op lage temperatuur.
In plaats daarvan wordt wit zacht tarwemeel (type 00) uit Italië gebruikt om verse eierpasta te maken. Optioneel kan het gemengd worden met een deel harde tarwegriesmeel voor meer stevigheid en betere kookeigenschappen. Bij Fattincasa is dit het geval, wij maken een mengsel van 65% bloem/35% griesmeel.
Durumtarwemeel of griesmeel (geler en rijker aan gluten) wordt liever gebruikt om droge pasta met water (zonder eieren) te maken. Van dit griesmeel wordt onze gedroogde pasta gemaakt.
Al onze meelsoorten en griesmeelsoorten zijn BIOLOGISCH !
Onze gedroogde pasta:
Waarom is drogen op lage temperatuur belangrijk ?
Vroeger werd in Italië ambachtelijk bereide pasta buiten in de open lucht gedroogd. In het zuiden van Italië is het warm en we bereiken een temperatuur van rond de 38 graden, wat perfect bij het product past. Moeder Natuur heeft het wederom goed gedaan! Tegenwoordig gebruiken we traditioneel drogen van ongeveer 48 uur. Zeker, de pasta droogt niet meer op straat, maar wordt beschermd in onze schone en gezonde lokalen en altijd op frames geplaatst zoals zoveel weefgetouwen. Het drogen moet langzaam gebeuren, te snel zal de pasta geel worden. Het is dus niet de kleur van het graan, noch de kwaliteit van de durumtarwe die hiervoor verantwoordelijk is. Drogen bij hoge temperaturen zou een onomkeerbare verandering veroorzaken en het bèta-caroteen zou oranje kleuren. Bovendien zou de textuur qua uiterlijk en consistentie veranderen en elastischer worden. Het is de diepe chemische structuur van de tarwe die zou veranderen... En laten we het niet over de smaak hebben, het deeg zou dan zijn smaak verliezen. De kunst van de pastificio (pastafabrikant) is om deze alchemie, kwaliteit van de ingrediënten, receptkennis, beheersing en precisie te garanderen.
Samengevat ! Langzaam drogen = voedings- en organoleptische eigenschappen behouden in granen. Bij Fattincasa produceren we een kwaliteit die echt deeg waardig is en die een extreem bewustzijn en wilskracht vereist, een weerspiegeling van het traditionele erfgoed, met deze omgevingstemperatuur van maximaal 45 graden (geen risico dat deze thuis wordt bereikt) en constante ventilatie om de wind te vervangen ...
4. AL BRONZO getrokken pasta, wat is dat?
Draadtrekken is het proces waarbij het mengsel van bloem, eieren en andere ingrediënten om pasta te maken door extrusie/compressie gaat in een bronzen matrijs "pasta trafilata al bronzo". Het ontwerp geeft dus vorm aan het deeg en de gewenste lengte wordt bepaald door de snede van het gesmede deeg dat uit de matrijs komt.
Bronzen matrijzen of matrijzen: Deze typische ambachtelijke techniek voor het maken van pasta zorgt ervoor dat het oppervlak van het eindproduct poreus en ruw is, wat een groter vermogen betekent om de verschillende soorten kruiden te "vangen", te beginnen met de royale en sappige sauzen.
5. Waarom Italiaans meel en griesmeel?
Voor het maken van onze verse pasta gebruiken wij biologisch "TIPO 00" zacht tarwemeel en biologisch durumtarwegriesmeel uit Italië (Parma). WAAROM Italiaans meel gebruiken? De reden is dat elk meel zijn eigenschappen heeft, afhankelijk van de regio waar de tarwe vandaan komt, en ook een andere textuur, afhankelijk van het gebruik dat je ervan wilt maken. Aangezien Italië nog steeds HET land van de pasta is, zal het beste resultaat (smaak/textuur/houdbaarheid bij het koken) bij de productie worden verkregen door te werken met een meel dat daarvoor is ontworpen en met de accenten van het terroir. Merk op dat het ook onmogelijk is om inheems "Tipo 00" meel te vinden. (Molino Grassi-meel) (Video)
